Mitä opiskella?

Me kaikki olemme varmasti kuulleet ainakin joskus kysymyksen “Mikä sinusta tulee isona?”. Kysymys on helppo esittää, mutta vastaus ei ole kaikkien kohdalla lainkaan niin yksiselitteinen. Joillekin saattaa olla selvää jo pienestä pitäen, mihin ammattiin aikoo tähdätä, mutta toiset ovat vielä kypsemmälläkin iällä epävarmoja siitä, mitä he todella haluavat työkseen tehdä. Monet ovat s4838276667_3b0e17a02f_buurien kysymysten äärellä etenkin teini-iässä, jolloin täytyy alkaa tehdä valintoja mahdollisten opintojen suhteen. Jotkut saattavat päätyä opiskelemaan jotain, joka ei aivan tunnu kuitenkaan oikealta alalta. Toiset pidättäytyvät kokonaan opiskeluista, kunnes he ovat selvillä omista haluistaan ja odotuksistaan. Hyvä uutinen kaikille empijöille on kuitenkin se, ettei koskaan ole liian myöhäistä tarttua oppikirjaan ja opiskella itselleen uutta ammattia! Ylipäätään uuden oppiminen on aina suositeltavaa, vaikkei se tarkoittaisikaan uutta uraa.

On ymmärrettävää, että näin suuret kysymykset saavat ajatukset poukkoilemaan ja kädet hikoilemaan stressistä. Moni saattaa tuntea epäonnistuneensa, sillä vielä lukiostakaan valmistuneena ei ole hajuakaan siitä, mitä seuraavaksi opiskelisi. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä muutamia seikkoja, jotka saavat taatusti mielen rauhoittumaan. Ensinnäkin nykypäivänä työkuviot ovat niin monimuotoisia ja alati muuttuvia, että luultavasti ensimmäisen tutkintosi päätökseen saatettuasi on sillä välin luotu kymmeniä muita uramahdollisuuksia ja uusia ammattivaihtoehtoja. Samalla monet vanhemmista ammateista ovat auttamattomasti kuolemassa sukupuuttoon. Toinen tärkeä asia on pyrkiä rauhassa tunnustelemaan omia tunteitaan ja kuuntelemaan itseään, eikä suinpäin hypätä oravanpyörään. Ihanteellisimmassa tilanteessa ihminen toki opiskelisi sitä, mikä häntä todella kiinnostaa ja mikä voi olla jopa intohimo. Monet ovatkin luoneet itselleen työpaikan harrastuksestaan tai kiinnostuksen kohteidensa pohjalta silloin kun kyseistä työtä ei vielä ole ollut olemassa! Välttämättä niitä itseään kaikkein eniten kiinnostavimpia aiheita ei löydykään siis oppiaineiden kuvauksista. Toisinaan “laatikon ulkopuolinen ajattelu” vie yllättävänkin pitkälle!

Loppujen lopuksi kyse ei ole niinkään siitä, mitä tiettyjä kursseja pitäisi valita tai minkä opinto-ohjelman pääsykokeisiin ryhtyy pänttäämään. Kaikkein tärkeintä on meidän jokaisen kohdalla oppia tunnistamaan omat vahvat puolensa ja valjastaa ne käyttöönsä parhaimmalla mahdollisella tavalla siten, että niistä on hyötyä tulevaisuudessakin. Kannattaa pitää mielessä se, että kaikki uusi tieto on oppimisen arvoista. Ota siis irti kaikki eteesi tulevista mahdollisuuksista uuden oppimiseen!